Wil je overstappen naar WordPress?

WordPress
Wil je overstappen naar WordPress?
Auteur Jan Wessels

Jan Wessels

Als je je afvraagt of het overstappen naar WordPress meerwaarde heeft voor jou, dan kan deze informatie wellicht helpen om tot een besluit te komen.

WordPress is ruim 17 jaar geleden ontwikkeld als blog-publicatie systeem. Het succes van de blog webapplicatie heeft zich alsmaar verder doorontwikkeld tot een allround content management systeem, dat het mogelijk maakt om complexe websites, webshops, leer- en community omgevingen te ontwikkelen.

De populariteit van WordPress wordt bevestigd door 75.000.000 websites wereldwijd die gebruik maken van de software.

WordPress kan je op twee manieren gaan gebruiken. Je hebt de online service van wordpress.com waarvoor je een account aanmaakt. Of je download de gratis software die je installeert op je webserver.
In dit artikel richt ik me op de gratis software versie.

Wat maakt WordPress zo succesvol?

Het succes van een webapplicatie hangt af van:

  1. de interface;
  2. de prijs;
  3. de innovaties;
  4. de support;
  5. de user-base;
  6. en de developers.

1. De interface van WordPress

Vanaf het eerste webdesign project met WordPress, ruim 10 jaar geleden, heb ik ervaren dat WordPress intensief heeft gewerkt aan het verbeteren van de gebruikersinterface.  Hierdoor is de overstap naar WordPress voor beginners eenvoudiger geworden.

De nieuwste en belangrijkste innovatie is de wijze waarop je webpagina’s creëert.
Vroeger had je een teksteditor met weinig flexibiliteit. In de editor moest je teksten en andere media plaatsen. Daarin werden ook regelmatig shortcodes gebruikt voor extra functionaliteiten. Met als gevolg een onoverzichtelijke brei van code.
Sinds de ontwikkeling van de Gutenberg editor heeft WordPress dezelfde bewerkingsmogelijkheden gekregen zoals bij de pagebuilders.

2. De prijs van WordPress – GRATIS!

Je vraagt je af hoe het mogelijk is om gratis software door te blijven ontwikkelen. Dat is de kracht van de WordPress community waar ik straks meer over vertel. WordPress wordt beschikbaar gesteld onder de GPLv2 licentie van de Free Software Foundation.

De oprichters Matt Mullenweg en Mike Little verdienen met andere diensten (Automattic) aan WordPress. En daarbij is er al een miljard dollar aan vreemd vermogen opgehaald.

3. De innovaties van WordPress

De technische ontwikkelingen in de digitale wereld verlopen razendsnel. Wil je niet voorbijgestreefd worden, zul je continu moeten investeren in nieuwe webtechnieken.
WordPress heeft al diverse technische hobbels overwonnen.

Er is sprake van kruisbestuiving bij het innoveren van WordPress. Zoals de ontwikkeling van de pagebuilders door externe developers. Deze ontwikkeling heeft WordPress een nieuw boost gegeven omdat je als gebruiker eenvoudiger content kunt beheren, aanpassen en nieuwe pagina’s kunt creëren. WordPress is pas later de blockeditor Gutenberg gaan ontwikkelen met soortgelijke functionaliteiten, als vervanging van de verouderde teksteditor. Gutenberg moet daardoor concurreren met pagebuilders zoals Elementor, Beaver Builder, Oxygen Builder en Divi.

De innovaties zijn ook zichtbaar in de mogelijkheden om WordPress te gebruiken als een professionele webshop, leeromgeving of community platform.
De bekendste webshop plugin is WooCommerce, ontwikkeld door WooThemes en later gekocht door Automattic, de commerciële tak van WordPress.
Ongeveer 3,8 miljoen webshops draaien wereldwijd op WooCommerce.

WordPress kan ook worden ingezet als een learning management system (LMS). De marktleiders zijn LearnDash, LifterLMS en Sensei.

Wil je een community website opzetten kies dan voor BuddyPress of BuddyBoss.

4. De support

Ook hier ligt de kracht van WordPress. Er is een wereldwijd forum waarop je technische problemen kunt plaatsen. Gevorderde gebruikers en developers kunnen reageren op je hulpvraag.

De kwaliteit van de support van de gratis plugins en templates kan sterk verschillen.
In de plugins directory van WordPress staat aangegeven of de plugin frequent wordt onderhouden door de developer. Bij plugins die al langere tijd niet meer worden onderhouden, krijg je een waarschuwing te zien.

De markt voor commerciële plugins en templates is vrij groot. Oriënteer je goed voordat je een product koopt of een abonnement afsluit. Ook hier geldt dat de support doorslaggevend is. Plugin of template aanbieders die slechte ondersteuning bieden, zullen namelijk weer vrij snel verdwijnen

5. De user-base

Wereldwijd gaat het om tientallen miljoenen gebruikers van WordPress. De populariteit stijgt nog steeds. De uitgebreide meertalige capaciteiten van WordPress geven gebruikers wereldwijd de mogelijkheid om de interface in de moedertaal in te stellen.

6. De developers

Hier ligt de grootste uitdaging van WordPress om de neuzen van de interne developers dezelfde kant op te krijgen. Er zijn in het verleden stevige discussies geweest over de toekomst van WordPress.

Dan hebben we de externe developers die nieuwe plugins of themes ontwikkelen. Ook zij dragen bij aan de toekomst van WordPress.

De dynamiek tussen beiden developer groepen maakt dat WordPress continu in ontwikkeling blijft.

Sinds 2006 organiseert WordPress de WordCamp’s. Developers en experts geven lezingen op verschillende vakgebieden. Ook de WordPress groepen (+1550) dragen aanzienlijk bij aan de continuïteit van de software

Afwegingen om over te stappen

Ik heb een aantal vragen voor je die kunnen helpen om tot een goede afweging te komen.

  • Is je huidige website technisch verouderd?
  • Wil je volledige controle hebben over je website?
  • Wil je eigenaar blijven van je content?
  • Wil je snel en eenvoudig content kunnen aanpassen op je website?
  • Wil je je website kunnen beheren zonder kennis van HTML en CSS?
  • Wil je gebruik maken van de nieuwste webtechnieken?
  • Vind je het belangrijk dat je website toekomstbestendig is?
  • Zoek je een content management systeem met een laagdrempelige instap?
  • Is het van belang dat je je website kunt verhuizen zonder restricties?
  • Is het van belang dat je derden eenvoudig toegang kunt geven tot je website?

Hoe meer vragen je met ‘ja’ kunt beantwoorden, hoe concreter de afweging wordt om over te stappen naar WordPress.

Zitten er ook nadelen aan het overstappen naar WordPress?

Alhoewel WordPress gebruiksvriendelijker is geworden, is er nog steeds een leercurve.
Net zoals bij elk softwareprogramma heb je een inwerkperiode nodig om de basisfuncties te leren kennen. Dat kan voor digibeten, die hun website zelf willen gaan onderhouden een drempel zijn. Met wat support kan deze drempel meestal worden weggenomen.

Omdat WordPress meer server resources vraagt dan een klassieke HTML website, zal je de keuze van je hosting hierop moeten afstemmen.
WordPress maakt gebruik van een database en dat is een voorwaarde als je een hostingpakket afneemt. De kwaliteit van de hosting is ook van belang wil je WordPress optimaal kunnen benutten.
Neemt de complexiteit van je website toe, dan zal de vraag om server resources ook toenemen.

Informatieve links

Jan Wessels

overzicht

Overige blogartikelen

Scroll hier door het overzicht.

Review website kunstenaar

Hierbij dan de aftrap van mijn eerste website review. Voordat ik start eerst een paar belangrijke mededelingen. Als eerste is het niet mijn intentie om iemands website af te kraken.…

De ‘onzichtbare’ kwaliteit van webdesign

Als je naar je website kijkt dan zie je de structuur van de lay-out, je webteksten en grafische elementen. De opbouw van het webdesign is in zijn algemeenheid vergelijkbaar met…

Waarom is je website (nog) niet responsief?

Tijdens het struinen door mijn LinkedIn netwerk zie ik zo nu en dan websites voorbij komen die niet mee zijn gegroeid met de ontwikkelingen op het internet. De meest opvallendste…

Hoe realiseer je dat je content online rendeert?

Het woord content is de verzamelterm voor webteksten, afbeeldingen, video’s en grafische elementen op je website. Deze mix van informatie is wat jouw business vindbaar moet maken online. Het is…

De 6 valkuilen van de Doe-Het-Zelf Website

De afgelopen tijd heb ik interessante gesprekken gehad met zzp’ers. Het ging hierbij vooral om de redenen waarom je als ondernemer kiest voor een Doe-Het-Zelf website. De belangrijkste redenen voor…

Maak je wachtwoorden hackerproof

Hoeveel wachtwoorden heb jij verzameld in de loop van de jaren? Dat we steeds meer geconfronteerd worden met login procedures is een feit. De gemakkelijkste oplossing van 1 wachtwoord voor…

Van Wbp naar AVG

Deze cryptische titel heeft betrekking op de Europese Wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zal gaan vervangen. Alhoewel de huidige…

Inschrijven nieuwsbrief

Als gepassioneerde webdesigner deel ik graag met jou mijn kennis over de kracht van kwalitatief webdesign. 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Ik beloof je om je inbox niet te zullen overladen met nutteloze e-mails.

Even wachten...

Bedankt voor je inschrijving!

Door te klikken op ‘inschrijven’ ga je akkoord met de privacyverklaring.