Wil je overstappen naar WordPress?

Als je je afvraagt of het overstappen naar WordPress meerwaarde heeft voor jou, dan kan deze informatie wellicht helpen om tot een besluit te komen.

WordPress is ruim 17 jaar geleden ontwikkeld als blog-publicatie systeem. Het succes van de blog webapplicatie heeft zich alsmaar verder doorontwikkeld tot een allround content management systeem, dat het mogelijk maakt om complexe websites, webshops, leer- en community omgevingen te ontwikkelen.

De populariteit van WordPress wordt bevestigd door 75.000.000 websites wereldwijd die gebruik maken van de software.

WordPress kan je op twee manieren gaan gebruiken. Je hebt de online service van wordpress.com waarvoor je een account aanmaakt. Of je download de gratis software die je installeert op je webserver.
In dit artikel richt ik me op de gratis software versie.

Wat maakt WordPress zo succesvol?

Het succes van een webapplicatie hangt af van:

 1. de interface;
 2. de prijs;
 3. de innovaties;
 4. de support;
 5. de user-base;
 6. en de developers.

1. De interface van WordPress

De interface van wordpressVanaf het eerste webdesign project met WordPress, ruim 10 jaar geleden, heb ik ervaren dat WordPress intensief heeft gewerkt aan het verbeteren van de gebruikersinterface.  Hierdoor is de overstap naar WordPress voor beginners eenvoudiger geworden. 

De nieuwste en belangrijkste innovatie is de wijze waarop je webpagina’s creëert.
Vroeger had je een teksteditor met weinig flexibiliteit. In de editor moest je teksten en andere media plaatsen. Daarin werden ook regelmatig shortcodes gebruikt voor extra functionaliteiten. Met als gevolg een onoverzichtelijke brei van code.
Sinds de ontwikkeling van de Gutenberg editor heeft WordPress dezelfde bewerkingsmogelijkheden gekregen zoals bij de pagebuilders.

2. De prijs van WordPress - GRATIS!

De prijs van wordpressJe vraagt je af hoe het mogelijk is om gratis software door te blijven ontwikkelen. Dat is de kracht van de WordPress community waar ik straks meer over vertel. WordPress wordt beschikbaar gesteld onder de GPLv2 licentie van de Free Software Foundation.

De oprichters Matt Mullenweg en Mike Little verdienen met andere diensten (Automattic) aan WordPress. En daarbij is er al een miljard dollar aan vreemd vermogen opgehaald.

3. De innovaties van WordPress

Innovaties van WordPressDe technische ontwikkelingen in de digitale wereld verlopen razendsnel. Wil je niet voorbijgestreefd worden, zul je continu moeten investeren in nieuwe webtechnieken.
Ook WordPress heeft al diverse technische hobbels overwonnen.

Er is ook sprake van kruisbestuiving bij het innoveren van WordPress. Zoals de ontwikkeling van de pagebuilders door externe developers. Deze ontwikkeling heeft WordPress een nieuw boost gegeven omdat je als gebruiker eenvoudig content kunt beheren, aanpassen en nieuwe pagina’s kunt creëren. WordPress is pas later de editor Gutenberg gaan ontwikkelen. Gutenberg moet daarom concurreren met pagebuilders zoals Elementor, Beaver Builder, Oxygen Builder en Divi.

De innovaties zijn ook zichtbaar in de mogelijkheden om WordPress om te bouwen tot een professionele webshop, leeromgeving of community.
De bekendste webshop plugin is WooCommerce, ontwikkeld door WooThemes en later gekocht door Automattic, de commerciële tak van WordPress.
Ongeveer 3,8 miljoen webshops draaien wereldwijd op WooCommerce.

WordPress kan ook worden ingezet als een learning management system (LMS). De marktleiders zijn LearnDash, LifterLMS en Sensei.

Wil je een community website opzetten kies dan voor BuddyPress of BuddyBoss.

4. De support

De support van WordPressOok hier ligt de kracht van WordPress. Er is een wereldwijd forum waarop je technische problemen kunt plaatsen. Gevorderde gebruikers en developers kunnen reageren op je hulpvraag.

De kwaliteit van de support van de gratis plugins en templates kan sterk verschillen.
In de plugins directory van WordPress staat aangegeven of de plugin frequent wordt onderhouden door de developer. Bij plugins die al langere tijd niet meer worden onderhouden, krijg je een waarschuwing te zien.

De markt voor commerciële plugins en templates is vrij groot. Oriënteer je goed voordat je een product koopt of een abonnement afsluit. Ook hier geldt dat de support doorslaggevend is. Plugin of template aanbieders die slechte ondersteuning bieden, zullen namelijk weer vrij snel verdwijnen

5. De user-base

De user-base van wordpressWereldwijd gaat het om tientallen miljoenen gebruikers van WordPress. De populariteit stijgt nog steeds. De uitgebreide meertalige capaciteiten van WordPress geven gebruikers wereldwijd de mogelijkheid om de interface in de moedertaal in te stellen.

6. De developers

De developers van WordPressHier ligt de grootste uitdaging van WordPress om de neuzen van de interne developers dezelfde kant op te krijgen. Er zijn in het verleden stevige discussies geweest over de toekomst van WordPress.

Dan hebben we de externe developers die nieuwe plugins of themes ontwikkelen. Ook zij dragen bij aan de toekomst van WordPress.

De dynamiek tussen beiden developer groepen maakt dat WordPress continu in ontwikkeling blijft.

Sinds 2006 organiseert WordPress de WordCamp’s. Developers en experts geven lezingen op verschillende vakgebieden. Ook de WordPress groepen (+1550) dragen aanzienlijk bij aan de continuïteit van de software

Afwegingen om over te stappen

Ik heb een aantal vragen voor je die kunnen helpen om tot een goede afweging te komen.

 • Is je huidige website technisch verouderd?
 • Wil je volledige controle hebben over je website?
 • Wil je eigenaar blijven van je content?
 • Wil je snel en eenvoudig content kunnen aanpassen op je website?
 • Wil je je website kunnen beheren zonder kennis van HTML en CSS?
 • Wil je gebruik maken van de nieuwste webtechnieken?
 • Vind je het belangrijk dat je website toekomstbestendig is?
 • Zoek je een content management systeem met een laagdrempelige instap?
 • Is het van belang dat je je website kunt verhuizen zonder restricties?
 • Is het van belang dat je derden eenvoudig toegang kunt geven tot je website?
Hoe meer vragen je met ‘ja’ kunt beantwoorden, hoe concreter de afweging wordt om over te stappen naar WordPress.

Zitten er ook nadelen aan het overstappen naar WordPress?

Alhoewel WordPress gebruiksvriendelijker is geworden, is er nog steeds een leercurve.
Net zoals bij elk softwareprogramma heb je een inwerkperiode nodig om de basisfuncties te leren kennen. Dat kan voor digibeten, die hun website zelf willen gaan onderhouden een drempel zijn. Met wat support kan deze drempel meestal worden weggenomen.

Omdat WordPress meer server resources vraagt dan een klassieke HTML website, zal je de keuze van je hosting hierop moeten afstemmen.
WordPress maakt gebruik van een database en dat is een voorwaarde als je een hostingpakket afneemt. De kwaliteit van de hosting is ook van belang wil je WordPress optimaal kunnen benutten.
Neemt de complexiteit van je website toe, dan zal de vraag om server resources ook toenemen.

Informatieve links

Nieuwsbrief

Ontvang informatie en praktische tips in je mailbox.
Door op ‘Aanmelden’ te klikken ga je tevens akkoord met de privacyverklaring.

Toon de Boer

Licht & de Boer

Service: goed tot uitstekend.
Wij willen wel eens door onze eigen nalatigheid iets sneller dan Jan kan leveren, maar dat is onze nalatigheid. Jan blijft altijd binnen de periodieke grenzen die hij zelf van te voren bij een klus aangeeft.

Aad Verboom

Verboom Training & Advies

Kortom, mooi werk.
De advisering heb ik als zeer to the point en op maat ervaren en het resultaat mag er ook zijn. Na de ontwerp- en testfase is ook het in beheer nemen prettig geregeld.

Elly van Leeuwen

Atelier Jera

De uitstraling van de site past.
De opbouw van mijn website is in goed overleg naar mijn voorkeur gemaakt. De uitstraling van de site past bij dat wat ik wil overbrengen.

Renate Janssen

Renate Janssen

CommuCare

Kortom: aan te bevelen.
Ik heb Jan leren kennen als een consciëntieus en zorgvuldig
 iemand, die er echt voor gaat om een uitstekend product of dienst af te leveren. Mijn verzoek om advies omtrent mijn eigen website werd snel en degelijk opgepakt en heeft me adequaat in de goed richting geholpen.

Wilma Jeremiasse

YouniQidz

Probleem snel opgelost
Mijn opluchting was groot toen Jan het probleem al snel en goed wist op te lossen en ik dus niet een nieuwe website hoefde te laten bouwen.

Adi Ichsan - Dhammadipa

Adi Ichsan

Dhammadipa

Een zeer waardevolle webdesigner
Hij is ten alle tijden aanspreekbaar voor hulp en ondersteuning. Door aanwezige in huis kennis instaat om alternatieven te bieden ingeval van systeem of budget tekortkomingen om bij de gewenste resultaat te komen.

Frans Krijbolder - Een Goed Idee

Frans Krijbolder

Een Goed Idee

Tevredenheid score: een dikke 8!
Chaja Design kwam enige jaren geleden op mijn pad. Dit beviel zo goed, dat ik al mijn zakelijke websites heb verhuisd. Jan reageert direct, hij herstelt direct en wanneer dat niet lukt, dan pleegt hij onderzoek of overleg met derden.

Review Daniela Depau

Daniela Depau

Thuis in Geluk

Chaja design staat voor mij voor klantvriendelijke dienstverlening. De hosting van mijn website en e-mail accounts zijn hier in goede handen!

Peter Baert

Mindfulness Nu

Jan heeft voor mij een hele mooie website gemaakt. Hij luisterde goed naar wat ik wilde, dacht mee en heeft dat alles mooi vorm gegeven. De prijs voor de site was zeer redelijk. Integer en betrouwbaar. Een zeer tevreden klant. Aan te bevelen!

Scroll naar top

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en praktische informatie.