Maak je wachtwoorden hackerproof

Categorie:

Hoeveel wachtwoorden heb jij verzameld in de loop van de jaren?

Dat we steeds meer geconfronteerd worden met login procedures is een feit. De gemakkelijkste oplossing van 1 wachtwoord voor al je online accounts lijkt voor de hand liggend. Maar dat is niet de veiligste manier. Word een online service gehackt waar je een account hebt geregistreerd, zul je dit wachtwoord ook voor alle andere accounts moeten wijzigen om misbruik ervan te voorkomen. Dat kan een vervelende klus zijn.

Wat betreft de lengte van je wachtwoord is het verleidelijk om het kort en eenvoudig te houden. Dat maakt het gemakkelijker om te onthouden. Deze oplossing zou in de beginjaren van het internet logisch zijn geweest toen er nog geen hackers actief waren.
Hackers hebben inmiddels de noodzaak van een sterk wachtwoord wereldwijd afgedwongen. Rond 2020 zullen hackers in staat zijn om ongeveer 17 miljoen wachtwoorden per seconde te kunnen checken tijdens een hack-poging.
Dat zijn 1 miljard checks per minuut!

Om het wachtwoord 'security1' te kraken was in het jaar 2000 ongeveer 3 jaar en 10 maanden nodig. In 2016 is dit teruggebracht tot 3 maanden. Dus je wachtwoord wordt in de loop van de tijd zwakker door de ontwikkeling van de technologie.

Ook de voorspellende kracht van hacker-tools maakt het mogelijk dat een ogenschijnlijk sterk lang wachtwoord wordt gekraakt door de logische combinatie van woorden.

Wat is verstandig én handig

Uit bovenstaande kunnen we concluderen dat een krachtig wachtwoord aan 2 criteria moet voldoen: lang en complex.
En dat roept misschien direct de reactie bij je op: hoe kan ik dat in hemelsnaam onthouden! Gelukkig hoef je dat niet zelf te doen. Daar zijn handige wachtwoordmanagers voor, waarmee je onkraakbare wachtwoorden kunt generen en beheren. Ze maken het mogelijk dat je snel kunt inloggen en tegelijk lange en complexe wachtwoorden kunt gebruiken.

Hieronder staan vier wachtwoordmanagers die je helpen om verstandig én handig om te gaan met je wachtwoorden. 

 

Enpass

Platforms: MacOS, Windows, Linux, iOS en Android

Dashlane

Platforms: MacOS, Windows, Linux, iOS en Android

LastPass

Platforms: MacOS, Windows, Linux, iOS en Android

1Password

Platforms: MacOS, Windows, iOS en Android

Informatieve links

Auteur Jan Wessels
Auteur: Jan Wessels
Jouw business staat centraal
© 2022 Chaja Design – Alle genoemde prijzen zijn excl. 21% btw, tenzij anders staat aangegeven.
crossmenu